Další Švejk restaurant, v pořadí čtyřicátý čtvrtý, byl otevřen v historických prostorách provozních budov telčského zámku. Objekt byl vybudován Zachariášem z Hradce již v roce 1554. Po dlouhou dobu tyto prostory sloužily jako provozní sklady a sklepní místnosti.
Host, který vstoupí do nového Švejk restaurantu Na Zámecké, má pocit, jako by zde „švejkovna“ byla odjakživa. Interiér zcela harmonizuje s vnitřní dispozicí objektu. Klenuté stropy dokonale ladí s dřevěnou podlahou, masivním dřevěným nábytkem a obložením stěn. Interiér doplňují barevné okenní vitráže a všudypřítomná tvář dobrého vojáka Švejka od Josefa Lady.
Host si může vybrat z pěti značek piva. Vedle ležáku Pilsner Urquell jsou na čepu světlý ležák Gambrinus a také speciální piva Volba sládků.
Nechybí ani nealkoholické pivo Birell. Pivo je tu vynikající a správně ošetřené. Kvalitě zde podávaného piva napomáhá skutečnost, že restaurace se může pyšnit certifikátem, který uděluje Plzeňský Prazdroj jen těm hospodám a restauracím, jež soustavně pečují o kvalitu piva. Zkušenosti majitele a fakt, že ve Švejk restaurantu Na Zámecké jsou sudy s pivem skladovány v historických sklepních místnostech se stálou teplotou, napovídají, že v nové „švejkovně“ se bude čepovat vynikající pivo.
Dispoziční možnosti budovy rozhodly o tom, že v Telči jsou vlastně hospody dvě, každá s vlastním výčepem. Jedna kuřácká a druhá nekuřácká. Hospody jsou odděleny kuchyní, která připravuje především jídla klasické české kuchyně. Specialitou je Haškův guláš připravený z hovězí svíčkové a podávaný s bramboráčky. Je otevřeno denně. Hosté, kteří si vychutnávají pivo v letní zahrádce, mají jedinečný výhled na nádherné telčské náměstí. Celková kapacita restaurace je cca 95 míst. Nechybí ani salonek, který je umístěn v kruhové místnosti rohové věže. Ke kulatému stolu se vejde 8 hostů. Vedle vstupu do salonku je zajímavý interiérový prvek – do zdi zasazená kamenná kašna.
Koncept Švejk restaurantů je originální český projekt a mezi českými franchisingovými projekty má výlučné postavení. Od roku 1997 bylo v České republice otevřeno již 44 Švejk restaurantů.
„Koncept Švejk restaurantů vychází z české historie a tradice. Využívá postavu dobrého vojáka Švejka a Ladovy ilustrace a staví na tradiční atmosféře,“ doplnil Radovan Sochor, zástupce společnosti DAOS PLUS, která pro Švejk restauranty poskytuje licenci, a dodává: „Telč je nádherné město se zámkem přímo na náměstí. Proto čtyřicátý čtvrtý Švejk restaurant patří mezi ty nejkrásnější.“
Ze zámeckých sklepů v Telči v minulosti ústily podzemní chodby do všech 71 domů na náměstí. Ve sklepních prostorách, hloubených v žulovém masivu před téměř 500 lety, odpočívají sudy s plzeňským ležákem. Líbí se jim tam. Ve sklepě je totiž stálá optimální teplota pouhých 7 stupňů.
Zatímco sudům s pivem dělá sklepní chlad dobře, výčepní, který sudy chodí do sklepa narážet, by raději zůstal v teple u výčepu. Majitel nově otevřeného Švejk restaurantu Na Zámecké v Telči proto obdržel symbolický dárek v podobě teplé čepice na hlavu. Pivo se v této restauraci opravdu skladuje v historických sklepech, což je nejen zajímavost, ale i výhoda.
„Pro pivo je ideální, když sud před čepováním tzv. ‚odpočívá‘ v chladné místnosti. Nejlépe 24 hodin. Vždyť má za sebou dlouhou cestu z pivovaru,“ vysvětluje s úsměvem pan Otakar Binder, obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje.
Na kvalitu piva má velký vliv péče, kterou výčepní pivu věnuje. Vedení, jímž pivo putuje ze sudu do sklenice, musí být denně proplachováno pitnou vodou a jednou za čtrnáct dní odborně sanitováno. Důležité je i skladování sudů. Sudy by měly být před naražením uskladněny v chladné místnosti nejméně 24 hodin. Optimální teplota místnosti je ta, kterou by mělo mít pivo ve sklenici. Pro ležák Pilsner Urquell je to 5–7 °C. Je to onen pověstný sedmý schod. Pokud se pivo v sudech pomalu ochladí na tuto teplotu, nemusí pak být při čepování vystaveno prudkému chlazení v čepovacím zařízení.
Zámecké sklepy v Telči byly hloubeny v pevném podloží a teplota v nich je stálá po celý rok. To představuje jednu z výhod, kterou čtyřicátý čtvrtý Švejk restaurant v Telči má oproti konkurenci.
Švejk Restaurant Telč
náměstí Zachariáše z Hradce 1
Telč-Vnitřní Město
588 56 Telč
Po - Čt 11:00 - 22:00
Pá - So 11:00 - 23:00
Neděle 11:00 - 22:00
Telefon: +420 567 213 151
Mobil: +420 602 133 809
Mobil: +420 602 133 810
E-mail: svejk-telc@seznam.cz